NEAR

Johan Jonsson

Förra vintern började Johan Jonsson fundera lite på varför han egentligen åker skidor. Vad är det bästa med det? Alla friåkares strävan efter att ”push it deeper and further” – är det verkligen det man vill? Vad missar man om man aldrig stannar upp för att se sig om där man är? Väntar kanske det bästa med skidåkning egentligen bara runt hörnet?

I vintras var det riktigt svåra förhållanden i Engelberg. Den sämsta starten på 50 år tydligen. Johan Jonsson och hans filmare hade massor av projekt att bocka av. Toppar att klättra, åk att shredda och couloirer att undersöka, men förhållandena satte stopp för det. Istället fick de en massa tid att tänka på varför de egentligen åker skidor.

“Det känns som att vi alltid bara vill göra sjukare grejer och ta oss till platser som är ännu längre bort från allt. Men glömmer vi av någonting i den där stressen? När förhållandena blev bättre senare på vintern så hade vi helt sjukt bra åkning, helt för oss själva, men inte där vi trodde att vi skulle ha det. ”Att inte se skogen för alla träd” är ett vanligt ordspråk, och ibland blir man förvånad över vad som finns framför fötterna på en…” – Johan Jonsson

Filmat av: Henrik “Bergman” Andersson
Foto: Karl Olofsson